onsdag 29 september 2010

Världslig aktivitet

Skönt ben- och ryggpass i förmiddags, mellan tidig föreläsning och lunch. Varje gång jag är på gymmet fascineras jag av aktiviteten i omklädningsrummet, särskilt när jag är där tidigt på morgonen när bara såna är där som ska vidare efteråt. Kvinnor kommer in från gymmet eller simhallen, svettiga, ofixade och osminkade (för vem bryr sig om att göra sig snygg för att gå till gymmet om man går dit på morgonen och ska direkt till jobb/skola sen?), och sen börjar processen.

Svett tvättas bort från kropp och hår, shampoo, balsam, ansiktstvätt, dusgel och så vidare som är anpassad speciellt för frissigt hår, tunt hår, fett hår, färgat hår, torr, mogen, ung, fet eller blandad hy, med olika oljor och ämnen som uppges bringa hälsa och skönhet. På med underkläder som är utvalda för att antingen forma eller synas så lite som möjligt under kläderna, eller kanske med en tanke på att senare visa dem för någon? Deo under armarna, lotion på armar, ben och andra delar av kroppen som kan behöva smörjas in, fuktkräm i ansiktet, kanske en speciell ögonkräm och någon liten parfymdutt. På med resten av kläderna som arrangeras noga för att komma till sin rätt, och accessoarer på det. Makeup läggs omsorgsfullt, håret fönas och friseras.

Allt det här görs så vanemässigt att det knappt märks, vare sig kvinnan i fråga tycks vara djupt koncentrerad på det hon gör eller samtidigt är engagerad i ett samtal med kvinnan intill. Jag undrar om personalen på gymmet någonsin fascineras av skillnaden mellan de nyvakna, rufsiga varelser som kliver in på gymmet på morgonen och de välklädda, väldoftande kvinnor som en timme eller två senare går därifrån. Så viktigt det där är, så mycket tid och pengar vi alla lägger på något som inte på något vis är livsuppehållande.

En annan upptäckt jag gjorde idag var kavlis majonnäs. Dubbelt så hög procentandel äggula som i findus majo, och dessutom billigare. Inte illa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar