fredag 3 september 2010

Uppdateringar från senaste dygnet


Gårdagens middag blev köttfärslimpa enligt ett recept jag hittade på http://www.lchfmat.com och modifierade något: till två portioner stekte jag ett halvt paket bacon, en liten burk champinjoner och en vitlöksklyfta tillsammans. Blandade ca 400 g fläskfärs med salt och peppar och bredde ut på ett bakplåtspapper till ca 1,5 cm tjocklek, och sedan fördelade jag bacon- och svampblandningen ovanpå. Rulla ihop som en rulltårta, trycka till lite så den håller ihop, och så ner i en ugnsfast form och in i 200° i ca 45 minuter. Åt med lite vitkål med vit balsamvinäger och örtsalt på och sås på creme bonjour vitlök, grädde, kalvfond och lite vit balsamvinäger. Smakade helt ok, men jag ska nog våga vara lite mer wild & crazy med kryddningen nästa gång.


Morgonen idag ägnades till stor del åt att baka bröd. Även om jag har valt att ta bort 90% av alla kolhydrater ur min kost har ju min käre sambo inte riktigt gjort samma val, och eftersom jag ändå gillar att baka kan jag hellre göra det än att låta honom äta e-nummerstinna köpebröd. Dessutom blir det billigare.

Gjorde ett bröd utifrån ett recept jag har fått av C, och som kallas sexbröd eftersom grundreceptet består av 6 dl vardera av vatten, vetemjöl och rågmjöl. Min version kom till så här: jag rörde ut 50 g (ett paket) jäst i 6 dl ljummet vatten och tillsatte därefter 1 msk salt, 1 msk kummin, 1 dl solrosfrön och ett rivet äpple. Sedan arbetade jag först i 6 dl grovt rågmjöl och därefter siktat dinkelmjöl - snarare 8 än 6 dl. Degen fick stå och jäsa i en timme innan jag bakade ut den på mjölat bakbord och formade den till två limpor som fick jäsa lite till medan ugnen värmdes upp till 175°. Jag hade limporna inne i nästan en timme, men så är min ugn lite dålig. De ser småtråkiga ut, så jag hoppas de smakar bättre...


Dagens lunch blev min egen vad-jag-har-hemmaversion av zucchini carbonara. Stekte ett halvt paket bacon tillsammans med en liten riven vitlöksklyfta. När de började få färg la jag i en klick smör och lite hyvlad zucchini, och så fick det ligga i tills zucchinin var mjuk och trevlig. Ner i en tallrik, riva över massor av långlagrad prästost, och så en rå äggula på toppen. Njutning!

Annars har jag idag hunnit med ett styrkepass på gymmet. Insåg att det är nästan en månad sedan jag körde styrka sist, och det kändes verkligen i musklerna, men å andra sidan tror jag uppehållet var välbehövligt. Det kändes lite som om jag återupptäckte att träning ju faktiskt ska vara roligt.

2 kommentarer:

  1. Hej och tack för din kommentar i min blogg! :) Alltid kul att hitta till nya LCHF-bloggar. Vad duktigt av dig att baka bröd till din pojkvän så att han åtminstone håller sig borta från tillsatser. :) Du kanske köper din bacon från en gårdsbutik eller något, annars innehåller all bacon i dagligvaruhandeln massa E-nummer. :( Väldigt trist då jag personligen gillar rökt sidfläsk. Ska faktiskt köpa rökpåsar och röka själv alternativ försöka kolla upp några gårdsbutiker eller chark för att se om det finns riktig rökt sidfläsk att köpa. Baconen som säljs i dagvaruhandeln är ju inte ens rökt utan full med rökarom istället. :/

    SvaraRadera
  2. Jag vet det, men just nu är jag lite sliten mellan min tunna plånbok och min önskan att äta krav/närproducerat och kemikaliefritt :( Bacon var billigt på ica den här veckan... Fast idag upptäckte jag ju bondmarknaden här i stan, där de även säljer bacon och andra charkvaror utan e-tillsatser, så där ska jag handla igen!

    SvaraRadera