onsdag 6 oktober 2010

Snart drömmer jag väl om karln på nätterna


Det är fruktansvärt mycket i skolan just nu. Mycket att läsa, mycket inlämningsuppgifter, och framför allt mycket information som ska in - på två månader ska vi möla in i princip allt som har hänt inom sociologin sedan mitten av 1800-talet. Känns det som. Alltså försummar jag bloggen litegrann.

Har dock komponerat tre ganska lyckade recept de senaste dagarna. Lunchlåda för hela veckan är laxpaj, eller kanske snarare laxpudding: två laxfileer klipptes i bitar och lades i en ugnssäker form tillsammans med en halv påse babyspenat och en tredjedels rulle getost. Två ägg, en dl creme fraiche och en dl mjölk vispades ihop med salt, peppar, dill och lite senap och hälldes över laxen, spenaten och getosten. Detta gräddades i 200° i ca 45 minuter. Blev fyra ganska små lunchlådor - idag kompletterade jag med en avocado.

Igår åt jag middag hos en granne, och tillsammans satte vi ihop en väldigt trevlig renskavspanna. En näve färska trattkantareller fick ligga och "vattna av sig" på ganska hög temperatur i en kastrull samtidigt som två paket renskav stektes tillsammans med två små hackade scharlottenlökar i en rejäl klick smör och kryddades med örtsalt, vitpeppar, rosmarin och timjan. När det mesta av vattnet hade förångats från svamparna tillsattes en klick smör även där, samt lite salt. När köttet och löken hade fått fin färg hällde vi över ett par dl grädde och några droppar worcestershiresauce. Detta fick puttra ihop sådär en kvart innan vi tillsatte den nu stekta svampen, smakade av med mer av kryddorna och lade i ett par nävar färska lingon, och så fick det puttra ett par minuter till. Goda smakbrytningar. Räckte som middag till tre personer.

Idag gjorde jag köttgryta på två ganska små karrékotletter som skars i bitar och stektes i smör och kokosfett tillsammans med en finriven vitlöksklyfta, lite grovhackad vitkål och en halv zucchini som hyvlats med osthyvel, samt salt&peppar. När köttet började få fin färg hällde jag över en dl creme fraiche och smälte ner resten av getostrullen. Allt detta fick sedan puttra ihop till en jämn sås. Så himla gott. Getost får vad som helst att smaka himmelskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar